LEE AWARD

Cenu LEE udeľuje štvorčlenná odborná porota autorovi za progresívne a invenčné dielo na poli fotografie a nových médií. Partnerstvo, vytvorené medzi festivalom OFF Bratislava a značkou LEE, založené na spoločných hodnotách, umocňuje snahu o poskytnutie veľkorysých podmienok na podporu a zviditeľnenie. Spolu s cenou LEE Award, originálom z dielne keramičky Simony Janišovej, víťaz taktiež získa finančnú odmenu 5000 Euro.

Winners

2022
Projekt Horúce dni v poraste chaparralu predstavuje inštaláciu pozostávajúcu z fotografických sôch. Víťaz ceny LEE Award, Hugo Teixeira, dielo opisuje slovami: „Hoci sa cítim aj ako Portugalec, aj ako Američan, ako je to u každého, kto emigroval v detstve, moja sebaidentifikácia variuje. Dielo zachytáva túto nejednoznačnosť prostredníctvom skonštruovaných sôch, ktoré formou koláže spájajú obe krajiny.“

Členmi poroty boli: Joe Bugni, Marc Ohrem-Leclef, David Pujado and Dušan Kochol.
2021
Druhú cenu LEE Award v histórii festivalu získal turecký umelec Ali Saltan za projekt Araf. V podobe inscenovaných portrétov afganských utečencov, ktorí roky čakajú v tureckom tábore na prijatie v niektorej zo západných krajín, autor alegorizuje ich stav ako očistec (po turecky Araf). Zvolenou formou portrétu na neidentifikovanom pozadí naráža na vykorenenie týchto ľudí z rodnej krajiny, pričom im zostala len nádej v budúcnosť.

Členmi poroty boli: Joe Bugni, Michael Huey, Robert Morat and Dušan Kochol.
2020
V roku 2020 udelila porota úvodnú cenu LEE Award Sorayi Zaman za projekt Americkí chlapci. Farebnými portrétmi sa snažia chápavým a zároveň úprimným spôsobom odkryť svet transmaskulinnej komunity v Spojených štátoch. Zachytávajú svojich protagonistov vo veku od 18 do 35 rokov v rôznych štádiách procesu transformácie.

Členmi poroty boli: Joe Bugni, Maya Hristova, Lorena Moreno Vera a Dušan Kochol.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.